Vad är sällskapsspel?

games-you-have-playedJust definitionen sällskapsspel kan vara mycket svårt att förklara i korthet. Här handlar det om ett ord som omfattar så mycket, och då är det nästan bättre att dela upp det lite i olika delar. Om det nu ändå ska försökas göra en förklaring i korthet, så måste detta bli att sällskapsspel är något som människor i grupp samlas runt och har roligt med tillsammans. Nu säger just denna förklaringen inte mycket om vad ett sällskapsspel egentligen är, utan blir mer en förklaring över vad som händer när de brukas. Sällskapsspel har sedan urminnes tider funnits i massor av olika former, och en del av de som idag kallas för moderna sällskapsspel är faktiskt skapade från något av de gamla.

När det i folkmun talas om sällskapsspel så är detta något som förknippas med exempelvis Monopol och Trivial Pursuit, som säkerligen ingen har missat att de finns. Naturligtvis är dessa två några av de mest populära på marknaden, och detta beror på att de är så skickligt skapade och att det går så bra att tävla mot varandra i dessa spel. Nu finns det dock mycket enklare och äldre varianter av sällskapsspel som du egentligen inte alls behöver köpa. Ibland är dessa även mycket roligare och inte heller så komplicerade.

Som exempel på gamla och mycket underhållande sällskapsspel så finns att “spela låda”. Frågan är om de unga idag verkligen vet vad detta betyder. I vilket fall så handlar det om att slå en tändsticksask på ett bord, och få poäng för allt utom platt fall vilket då är när lådan landar på den stora sidan. Ett annat sällskapsspel är fyra i rad eller tre i rad. För att spela detta och tävla mot varandra behövs i stort sett bara ett papper och två pennor. Detta spel finns även att köpa i en version med marker samt rutor att stoppa markerna i.